Åh, vad jag älskar fika

Jag älskar att fika. Det behöver inte vara just fikabrödet jag tänker på utan att avbryta det man gör, sätta på kaffe, slå sig ner vid köket och småprata om vad man gör, gjort och ska göra. Typ samling vid pumpen! Det gäller på jobbet och det gäller hemma.

Det gäller ju bara att välja bra grejer. Idag är det lördag och man kan väl unna sig lite gott. Noria och Jan var och handlade och kom hem med lite lördagsgodis. Jag bestämde mig för kaffe och granatäpple. Och fördelen med granatäpple till fika är att, under tiden som jag kämpar med att få ur alla pluttar, så har barnen mumsat i sig muffinsarna. SÅ då behöver man inte sitta och sukta efter dem 🙂

Sedan kom Vilmer med två små Geisha från godispåsen. Älskade unge! ”mamma, de är till dig, du älskar ju choklad!”. Så jag kunde inte motstå varken hans inbjudan eller de små godbitarna. De var goda och efter det kände jag mig nöjd. Fullkomligt vräkte i mig granatäpple. Det var massor i, räckte till både mig och Jan och så har vi nog en del kvar också. Riktigt mörkröda var de. Ju mörkare färg desto mer antioxidanter.

Den antioxidativa kapaciteten, ORAC, för juice är 10 500 per 100 g vilket är tämligen högt och ungefär jämförligt med blåbär, grönt te, tranbär m.fl. En del forskning pekar på att granatäpplen, liksom många andra frukter och bär, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Studier pekar på att granatäpplen kan motverka högt blodtryck och minska inlagring av plack i blodkärlen. I en liten studie visade sig ett extrakt gjort av granatäpplen vara lite bättre än det antiseptiska medlet klorhexidin mot plack (beläggning) på tänderna. Nyfiken vital

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply