maj
2012
Älgstek i ugn
Vi har varit älgvakt åt Henke. De har helt enkelt haft kött i vår frys när deras var för liten. Nu har de hämtat allt och fick fick en fin älgstek kvar 🙂 Den tillagade jag igår. Min första älgstek 🙂
Den fick brynas i stekpannan med rejält med smör. Sedan saltade och pepprade jag och ställde in i ugnen med lite smör i botten, först i 175 grader. När den kommit upp i typ 50 graders innertemt ställde jag ner ugnen till dryga 100 grader och lät den stå tills den var 70 grader inuti. Lite chans, verkar gå att göra på flera sätt, då jag sett 2-3 timmar i 100 grader och 1 timme i 175 grader. Gissar att man får prova sig fram.
Till den hade vi fullkornsris och kantarellsås. Jag var helt säker på att jag hade kantareller kvar, men icke. Detta sa jag höfgt ute på gatan och fick kantareller av en granne- hur gulligt är inte det. Så gott!
Stekte dem lätt i smör, då de redan var förvällda. Sedan pudrade jag med mjöl och hällde på vispgrädde och sky från älgformen. La också till lite buljong från Renée Votaires lantbuljong, som är så god. Jag tyckte det ändes dyrt innan den kom och jag insåg vad dryg den är och hur mycket det faktiskt var i burken. Jag ska köpa hennes andra buljong också, tror jag!
