Alkohol och hälsa

Just nu smuttar jag på ett litet glas rödvin. Carro och Henke hade med sig en bag in box häromdagen. Den hade blivit öpnnad men inte tömd på deras fest förra helgen. Gott!

Alkohol och hälsa-hör det ihop? Vin tillhör verkligen en av mina glädjeämnen i livet. Det gör mig glad och avslappnad, och jag tycker att det smakar fantastiskt gott.  Men hur hälsosamt är det egentligen? Alkohol är ett av de mest toxiska ämnen vi har, och ändå kan det få en att må bra. Men samtidigt funderar jag ofta på hur mycket och hur ofta man vågar dricka. Numera dricker jag mig sällan väldigt berusad, den tiden är förbi. Nu handlar det om rödvin till maten, kanske en drink i loungen då och då, och ibland, dock väldigt sällan kan man hamna på en fest, senast var det Linad möhippa som innebar mer drickande än vanligt. Dock mycket mycket mindre än vad jag drack en festkväll på Flustret för 10 r sedan.

Ska man sätta upp regler för sig själv? Vad är egentligen hälsosamt? Var går gränsen för det man kan kalla livskvalitet? Ska man fundera extra om man vet att det finns alkolholism i släkten (min morfar, som är död sedan flera år, var världens snällaste, men drack på tok helt fel!)  Kom gärna med kommentarer om hur du resonerar kring alkohol. Alltid spännande att läsa hur andra resonerar. (Man gör ju inte alltid vad som är bäst för en, att äta kladdkaka före fruksot bara för att det fanns lite kvar är ju inte heller bra…..)  

Om man kollar lite extra på forskning visar det att 1-2 glas vin eller öl varje dag kan ha hälsoeffekter för hjärtat….om man är över 50 år. Källa finns här på folkhälsoinstitutet. Och om man fokuserar på gi och alkohol kan man konstatera att torrt vitt vin har lägre GI än rödvitt elelr sött vitt vin. Öl intresserar mig inte-det är sällan gott. Osötad starksprit har GI0, men det går ju inte att dricka utan läsk i alla fall, så då faller ju det…..om man inte blandar det med mixad frukt då, som ju tydligen blir nyttigare i alkohol. Mer läsning om alkohol och GI finns här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply