okt
2013
Alla spökens dag vid frukostbordet
Båda barnen är just nu riktigt taggade att läsa. Vilmer föreslår det själv, även när det inte är läggdags. Noria vill altlid läsa högt en stund ur sin lästräningsbok på kvällen. I morse låg vi och myste i sängen och Vilmer föreslog saga och läste det första kapitlet högt för mig och Noria.
Jag lånade boken till min klass, att läsa när vi hade tema ”läskigt värre” förra veckan och de tyckte om den. En bok som är lätt att läsa med inlevelse, även för barn. Den handlar om en pojke som träffar några små spöken, som bara barn kan se. Inte sådana där vita spöken, utan små figurer, som Knarran, Gnisslan, Oture, Turen och Stöket- sådana där som man liksom kan skylla lite på om man stökat sitt rum eller spillt ut mjölk på bordet 🙂
Lättläst, lagom lång, humoristisk.
Vi ska läsa klart den nu, vid frukosten, tänkte jag!
Jag har följt debatten om läxor i media ett tag. Jag funderar hit och dit själv. Jag tror det är väldigt delade meningar om saken runt om i vårt land. Jag har fått så otroligt skilda åsikter från föräldrar till elever också genom åren. Sedan är jag mamma också. Och för mig skulle det ju kvitta lite lätt. Vilmer har läxor och de gör han. Vi försöker att väva ut dem lite, samtala om dem mer än det som står osv. Men hade han inga läxor skulle ju vi fortsätta att söka bra och lärorika saker att göra. valet av spel, våra ständiga besök till bokbussen, att man läser saga varje kväll, samtalar om nyheter osv. utan läxor läser vi annat, helt enkelt. Men gör alla föräldrar det? Så kommer klyftan att finnas kvar ändå. De elever som har stödjande föräldrar väljer något annat att läsa, lånar och köper, och hjälper barnen oavsett. Och de som har föräldar som engagerar sig minimalt i barnets läxor, är det också samma som kanske då heller inte ser till att lägga in pedagogiska inslag i fritiden? Jag har också hört av föräldrar att det är lättare att motivera sina barn hemma om det kommer från skolan. Om då läxorna tas bort- kommer lärare att få ge övningar till intresserade föräldrar? Var ska gränsen gå- får de ta hem om de varit sjuka? Om de av en eller annan anledning faktiskt vill träna på något svårt hemma också- för det händer faktiskt ganska ofta att elever frågar om de får ta hem något att göra hemma också. Ska de få det?