Alva och Dum-Julia, en bra bok om vänskap

IMG_0366 (Large) IMG_0364 (Large)  IMG_0362 (Large)  IMG_0360 (Large)

IMG_0354 (Large) IMG_0371 (Large)IMG_0355 (Large)

Det blir nog en dag hemma idag! Matilda kommer på lunch om en stund och det är lagom varmt för att vara hemma i trädgården men inte tillräckligt för en badutflykt. Lunch och fika hemma blir perfekt idag 🙂

Vi har precis suttit i loungen och läst. Vilmer är riktigt lässugen numera och känner själv att det går fortare och fortare. Idag läste han två böcker om Rolf för mig, för att kunna skriva ner sidorna på sin läsutmaningslapp. Han har annars precis läst ut Mer om Moa och Mille, en läsebok som en del av mina elever kommer att läsa under hela året. Här hemma körde vi ett kapitel om dagen och Vilmer älskade boken. Så mycket allvar i den! Om vuxna som gör slut bland annat!

Den bok jag läser högt för tillfället, Alva och Dum-Julia,  handlar också om ett barn som nyligen flyttat med mamman från pappan. Men framför allt handlar den om vänskap, och svprigheterna med vänskap ibland. Om att kunna leka flera, om att platsa in, om hemliga klubbar och maktspel. En bok alla med kontrollernade ”leka med en i taget” barn borde läsa och samtala om. Jag tror faktiskt att det också blir en av de första böckerna jag komemr att läsa med klassen i höst.

Båda barnen tycker om boken. De är knäpptysta medan jag läser och vill sedan prata om varför barnen beter sig som de gör. Om varför man inte kan gå tre tillsamans till skolan. Det finns liksom inte i deras värld riktigt. båda har fått beröm för att kunna leka flera. Noria tycker om grupper……och jag hoppas så innerligt innerligt att hon ska slippa uppleva tuffa verkligheten sedan. Jag hoppas så att hon kommer med fler som henne, så att det inte tas ifrån henne. Noria älskar att hänga med Vilmer och hans kompisar här hemma. Och att Vilmer har kompisar här samtidigt är inget konstigt och att Noria sitter i mitten av dem är heller inget konstigt. Tänk- det var min dröm en gång, att få ha en storebror MED kompisar 🙂 När mamma träffade Janne blev jag liiite besviken över att om hon nu liksom ändå skulle ha en kille kunde väl den killen ha en son också 🙂

CDON kostar boken just nu 69 kronor. Den passar som högläsningsbok eftersom ämnet i boken helst bör följas av bra boksamtal.

Bilderna här ovan tog Noria på vår lässtund.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply