Bovete, nytt i vårt kök

Till middag idag hade vi bland annat bovete. Det har jag aldrig lagat förut. Bovete är inget slädesslag, inte vete utan en ört och alltså glutenfri. Användningsområdena är många. Just idag hade kokade jag helt bovete och hade det i matsalladen och hoppade över potatisen helt. En bit kött och så sallad med körsbärstomater, avokado och bovete med goda oljor på. Riktigt lyckat!

Passade på att lägga lite på groddning också, får se om det tar sig.

 

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck. Bovete är rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn.

Läs mer om bovete på Nyfiken vital

Innan middagen hade Noria 40.7 i feber. Jösses, så högt. Som en kamin. Hon fick då ipren och vi fick ner febern lite. När så skedde ropade hon från vår säng att hon ville ha sin mat. Hon fick faktiskt äta den där, halvliggande i dunkelt svalt sovrum. Hon petade i sig alla bitar och ville ha ännu mer. Skönt att hon i alla fall äter och dricker lite.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply