Fika hos Matilda

Jag och Vimsebumse har precis kommit hem från Örsundsbro. Vi har varit hos Matilda och fikat. Denna gång var det alltså Vilmers tur att åka. Noria fick ju åka själv till Moa i måndags.

Supermysigt. Massor med tända ljus, brasa, lugn och ro. Vilmer leker så fantatiskt bra ihop med Noah. Han tycker mycket om honom, och Vilmer har en tendens att vara lite känslig. Säger någon dumma saker reagerar han starkt. Kan prata om det länge. ”Mamma, varför sa han så”. Tror aldrig han sagt ett ont ord om Noah.

Och jag trivs så bra med Matilda. Vi har så många minnen ihop, min äldsta vän. Så glad att jag har henne. När vi var små var vi ihop hela dagarna och ändå ringde vi varandra efter skolan. Nu ses vi inte lika ofta, men har lika mycket att prata om ändå.

Vi bjöds på smarrig fruktsallad, mörk choklad, nötter och torkat frukt. Och barnen tog även glass, och jag lyckades nästan motstå. Bara lite lite smält glass på slutet, det är ju så gott! Torkade tranbär har jag inte ätit så ofta. Men det var gott. Och är riktigt nyttigt. Detta hittade jag på Nyfiken vital om tranbär:

tranbar_150gTranbär innehåller antioxiderande polyfenoler. Dessutom finns nästan 14 mg C-vitamin per 100 g råa tranbär. Liksom andra frukter, grönsaker och bär har tranbär en god antioxiderande verkan. Antioxidanter i tranbär tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Tranbär innehåller även kalium, kalcium och magnesium. Dessa mineraler kan medverka till ett friskare blodtryck. Tranbär har en prebiotisk verkan. Ämnen i bären stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa. Samtidigt motverkas tillväxten av de sjukdomsalstrande bakterierna E. coli och listeria. Tranbär har visat sig kunna skydda tänderna mot karies. Studierna genomfördes med tranbärsjuice utan tillsatt socker. Tranbärsjuice innehåller ett ämne som motverkar bildandet av plack på tänderna. Andra studier pekar på att tranbärsjuice motverkar bildandet av njurstenar.

Jag har faktiskt en påse torkade tranbär i skafferiet. Köpte dem när jag skulle göra någon julgodis, men det blev inte av.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Fika hos Matilda

  1. Matilda
    8 januari, 2011 at 19:03 (12 år ago)

    Fina ord vännen, och vad kul att du hittade info om tranbär. Slipper jag själv leta. Kram Matilda

Leave a Reply