Findus räknespel och kanelbullar

1+9=10  

Vi har bestämt att tisdagar är speldagar. Spel som i riktiga spel (inte sådana på datorn). Barnen spelar visserligen spel var och varannan dag, men på tisdagar ska vi alltid spela något spel tillsammans alla 4, utan en massa andra mackapärer igång. Med godfika så klart. Det sammanföll ju alldeles förträffligt med kanelbullens dag. Så vi slog oss ner på vardagsrumsmattan, med kanelbullar, kaffe och mjölk. Noria har fått en alvedon och var betydligt piggare och orkade bry sig om att spela.

Spelet vi spelade denna tisdag heter Findus räknespel. Den köpte jag på skolforum för flera år sedan, för mina och inte skolans pengar. Har haft den på jobbet, men tyckte nu att jag faktiskt med gott samvete kunde ta med den hem igen.

Det uppskattades av barnen. De spelade på sina egna villkor, Noria med sin fars stöd. Man tar ett kort i taget och när man har kort som tillsammans blir 10 lägger man undan dem och får poäng, enkelt beskrivet. Både mamman och läraren i mig älskar sådant här. Mamma tycker om att det inte tar så mycket plats, att båda barnen kan vara med, att det går att hinna med mellan middag och kvällsfika och att det var billigt. Läraren i mig älskar mattespel, spel som utvecklar huvudräkning och taluppfattning, som övar 10-kamraterna, enkel addition och koncentration.

9-1=8 Räkna riddare

Jag ska jaga fler bra, pedagogiska och roliga familjespel, nu när barnet verkligen börjat gilla att spela ihop med varandra och med oss.  Deras Räkna riddare kanske skulle funka här hemma också, liksom Findus 9-1. Någon som provat dem?

Hjelms förlag är ett uppsalaföretag och jag tror att Amanda och mamma känner någon på företaget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply