nov
2014
Frökex med psylliumfröskal
Detta psylliumfröskal från Helhetshälsa är nytt för mig. Det är ett husk med hög renhet. 98% skal faktiskt.Inga tillsatser och således också glutenfritt.
Det passar bra i bröd, smoothies och söta bakverk, för att binda som förtjockningsmedel och för att öka på mängden kostfiber.
Jag ska testa olika typer av bakverk med detta nu en tid. Men först måste jag handla, t ex mandelmjöl som råkar vara slut men också saffran och mörk choklad som passar att baka på. Men till första advent kommer något smaskigt recept hoppas jag.
Men jag blev så sugen att testa, så jag och Noria ställdes oss och gjorde frökex efter middagen. Dessa har vi mumsat på till kvällsfikan nu ikväll.
2 dl sesamfrön
2 dl pumpafrön
1 dl krossade linfrön
1 dl hela linfrön
1 msk sesammjöl
2 tsk psylliumfröskal
2 msk smält smör
2.5 dl vatten
2 msk sukrin
1 msk flingsalt
3 krm kardemumma
Jag smälte smör och värmde sedan vattnet och sukrin i smöret. Detta blandades med de torra ingredienserna, lite i taget eftersom jag inte utgick från något recept och således inte riktigt visste vad som behövdes. Jag hade lite is i magen och insåg att psylliumfröskalet ju binder vätskan och gör det hela till en deg efter en liten stund.
Sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda. 150 grader till en början, ca 30 minuter. Sedan tog jag ut plåten och skar i bitar och vände upp och ner. Jag drog ner värmen till 100 grader och lät stå så ca en kvart innan jag stängde av värmen och lämnade kexen där i tills ugnen blev kall.
Jag ska lägga några i min lilla goodiebag med prover till vår gulliga skolsköterska imorgon som tack för massagen i fredags.