Glöggryta med brysselkål och mandlar

 

Bilden på grytan blev väl så där. Glömde fota och detta är från matlådan Jan får med sig till jobbet imrogon. inte en dålig måndagslunch 🙂

Mamma och Åke har varit här på middag ikväll. Vi spelade först lite spel och åt sedan en middag. Jag bestämde mig igår för att göra en glöggryta. Men när jag kom upp till Gränby centrum hade systemet redan stängt. Hemma hade vi glögg, men bara med chokladsmak 🙂 Så det blev lättvinsglögg och rödvin i. Rödvinet fick jag från Carro, eftersom jag trodde jag bara hade fina presentviner hemma. Nu i eftermiddag insåg jag att det stod en vanlig 65 kronors där också, men den fick vi användning för ändå, till maten.

Så här gjorde jag grytan:

1. 1 kg högrev som marinerats en timme i 1/2 dl lättvinsglögg och 1/2 dl rödvin.
2. Detta bryntes sedan i smör och pudrades med mjöl.
3. Hällde tillbaka det som kvar av vinet och glöggen i burken, ner i grytan.
4. Hällde på vatten så köttet nästan täcktes och hade ner 1 tsk sambal oelek, 1 tsk kinesisk soja och 1.5 msk kalvfond.
5. Lät koka i en timme.

6. Sedan fick det stå och samtidigt som potatisen kokade sedan  kokade jag upp igen med ca 1.5 dl vispgrädde, 1.5 dl creme fraish (34%), vatten tills det blir lagom med vätska,  halva brysselkålshuvuden, en morot i slantar, 2 rödlökar i klyftor, skållade mandlar, trattkantareller och persilja.

Kokt potatis till plus två juliga sallader. En av dem var med grönkål, äppelbitar, granatäpple och en dressing på balsamico wild berries, olja och lite vitvinsvinäger. Granatäpplen var skapligt billigt på Kvantum nu, 10 kr styck, så jag köpte på mig några stycken till julens sallader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply