Gluten gör fler sjuka

Moderar lite smått då jag blev upplyst av läsare att jag blandar ihop allergi och intolerans 🙂 Det gör jag inte men var kanske slarvig i formuleringen och lät mina åsikten till ”fri pasta åt folket” vara viktigare.

Det är spännande att läsa om glutenintolerans i tidningen idag och faktisk inse att de tror att det kan ha med den mängd mjöl svenskarna äter. Nähä!? Och samtidigt sitter och läser om Matrevolutionen, om LCHF (bra bok för övrigt). Jag tror inte att man behöver gå hela vägen till LCHF för att få hälsovinster, men dra för tusan ner mängden gluten för barn och unga.

Det ser säkert väligt olika ut hemma, men många unga äter nog stora mängde gluten. I skola och förskola borde det vara en självklarhet att ge barn vad de behöver, mer än vad de vill ha. Varför ge en jättemängd pasta och så 5 köttbullar till det. Eller en pastagratäng med massor av pasta och lite protein.  Pengar spelar in så klart, men vad kostar ohälsa då? De besöker säkert läkare ett stort antal gånger och undrar varför magen är som den är.

Man kanske inte måste vänta till allergin eller intoleransen är ett faktum innan man drar ner på mängden. Sedan ska jag inte vara dryg nu, klart man kan bli överkänslig ändå. Trots att man varit försiktig med det vita! Men man kanske inte måste öka på riskerna….

Finns ju andra fördelar med att dra ner på gluten också, för vissa barn, t ex de med koncentrationssvårigheter, men det får bli ett annat inlägg. För nu blir det middag! En vanlig god fiskrätt med glutenfritt alternativ till, nämligen råris. Till barnen vill säga, själv klarar jag mig utan 🙂

IMG_0938 (Large)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Gluten gör fler sjuka

  1. Lotta Enocsson
    14 oktober, 2013 at 07:50 (10 år ago)

    Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med ”ä” i webbadressen)

Leave a Reply