Glutenfria saffransskorpor

IMG_0196.JPG

Detta lilla experiment slår vi oss nu ner med framför Allt för Sverige.

100 gram smör
2 ägg
1 msk honung
2 msk kokossocker
1 dl sukrin
2 tsk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
1 paket saffran
6 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl

Jag har aldrig gjort glutenfria skorpor förut. Jag har inte gjort sockerfria skorpor så ofta heller. Nu blev det nästan både och (med undantaget för kokossockret). Ett riktigt experiment, med andra ord.

Jag smälte lite av smöret och rörde ut saffranet i det. Passade på att klicka i lite honung där också. Resten av smöret (rumsvarmt) vispade jag med sukrin och kokossocker, och droppade sedan i saffransröran och äggen. Sedan rörde jag ner psylliumfröskalen och lät svälla en liten stund innan jag rörde ner resten, lite i taget till det kände som en lagom smet. Det blev lite väl smetigt, inte som en vanlig kakdeg, men det blev skorpor ändå till slut. Fördelade i tre långsmala korvar på bakplåtsklädd plåt.

200 grader till en början, sedan sänkte jag till 175 grader och efter att ha skurit i delar efter en 25 minuter ungefär drog jag ner till 100 grader och lät stå minst en halvtimme till innan jag stängde av värmen. Sedan stod de kvar i ugnen under natten.

De blev inte så där hårda som vetemjölsskorpor, kanske beroende på att mandelmjöl har en helt annan konsistens än vetemjöl. Men absolut ett mycket bra alternativ tillv anlig skorpa om man av en eller annan anledning vill eller behöver äta glutenfritt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply