Göra egen sugarpaste/sockermassa till legofigurer på tårtan

 

 

Idag vabbar Jan, vilket betydde att han var hemma när jag kom hem. I vanliga fall jobbar han till halv 6 på fredagar och det påverkar så klart hur våra fredagar blir. Denna fredag började vi en kopp kaffe tillsammans. Barnen var redan igång och lekte och det har bara fortsatt. Som de leker idag. Vilmer visade Noria hur man byggde en svår grej med lego och de låg nära när och byggde. Sedan lekte de tiger och flyttade in till Noria, släckte lampan och hoppade ner i henens säng. Där höll de sig länge. När jag kikade in låg Vilmer och ”läste” Bamse för Noria, fast han var en tiger förstås 🙂

Under tiden fixade jag och Jan i köket. Han gjorde sin variant av legogubbe och legobit till Vilmers tårta. jag är allt lite stolt att jag nog lyckades lite i alla fall med min sugarpaste som jag gjorde på egen hand. Jag var helt enkelt för sent ute att beställa på nätet, och hittade inte vare sig på COOP eller på citygross. Så jag gjorde en själv.

Det finns olika varianter av denna, och hur de skiljer sig kan jag inte uttala mig om, men jag tog lite från olika recept och chansade.

Jag blandade 0.5 dl vatten med 1 msk gelatinpulver och lät stå en stund. Sedan värmde jag detta i ett vattenbad så det löstes upp helt och hällde ner 1 dl vit sirap och 0.25 dl glykos. Sedan hade jag ner 2 msk kokosfett och tog sedan bort från värmen. delade detta i tre delar och droppade i gul karamellfärg i en, blå i en och grönt i en (nästa gång ska jag försöka att komma ihåg att köpa speciell färg till sugarpaste för färgen blev inte så intensiv). Sedan hade jag ner florsocker, lite i taget och rörde om. Det gick åt totalt ca 1 kg (två paket) till de tre färgerna. En riktigt kladdig historia innan det var klart, ska jag be att få varna om!

Av detta har vi nu gjort legogubbar, några legobitar och ska imorgon skriva Vilmer med legotypsnittet. Svart strössel blev ögon. Delarna klistrades ihop med vit kristyr. Trevligt fredagsnöje. Lite rödvin, småprat och pyssel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply