dec
2012
Grönkålssoppa
En riktig soft dag idag. I och med att vi träffade alla nära släktingar igår hade vi inget direkt julfirande idag. Barnen har lekt med nya leksaker, tittat på både Trolltyg och Astrids jul på TV. Jag har sovit middag två gånger, sedan slappat i soffan och ätit, långt innan jag blivit hungrig igen.
Till middag gjorde jag min första grönkålssoppa. Jag kollade runt lite på olika recept och fann att de var helt olika varandra. Uppenbarligen kan man göra som man vill, så jag struntade i recept och kände mig fram.
Jag hackade en förpackning grönkål i mindre bitar. Jag skar bort den lite tjockare biten i mitten eftersom jag inte var säker på om den var bra att ha med eller ej. Jag stekte detta i smör, med en bit purjo, en gul lök och en stor vitlöksklyfta. Sedan hällde jag på 8 dl vatten och 2 msk grönsaksbuljongpulver (ekologisk från Kung Markatta).
När detta kokat ca 8-10 minuter mixade jag med stavmixer, saltade lite och hade i lite nymalen vitpeppar, 1.5 dl grädde, och 2 msk mjöl blandat med lite smör som redning.
Jag avslutade med att riva ner Morfars brännvinsost, extra stark ca 1 dl- mätte inte.
Serverade med en klick creme fraiche och några rostade grönkålschips (se nästa inlägg).
Barnen åt bra. Noria tycker den är okej medan Vilmer tycker den är jättegod. Båda vi vuxna tycker att det blev ett riktigt bra första försök.
Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel, innehåller bl.a. mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin.
Grönkål innehåller svavel. Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Hälsosidorna