Hårbottenanalys

 


I torsdags var det after work på My Training. Jag bjöd med mig Susanne och vi hade en trevlig stund. Vi bjöds på god mat, tränade lite själva, var med på ett core-pass och så var Red Head där. De plockade ögonbryn och gjorde hårbottenanalys.Det var torsdagkväll som sagt och jag hade inte tvättat håret sedan i måndags, tror jag. Lite skoj att se sin hårbotten på så nära håll, fotad med rejäl förstoring. Av alla betyg man kunde få hade jag bäst. Jag låg i linje med referensbilden på en väldigt frisk hårbotten med hårrötter som såg bra ut. Inget fett runt hårrötterna, inga utslag, ingenting. Följdfrågan från dem var ju i stil med ”Vad använder du för produkter?”

Jag är väldigt restriktiv med hårtvätt. Varannan gång använder jag torrschampo. Det blir oftast 6-7 dagar mellan tvätt med vatten. Aldrig silikoner i håret. Väldigt sällan produkter med SLS.

Varför jag började: Jag hade sådan klåda. Jag tyckte också att håret blev fett direkt. Jag tyckte det var svårt att ens gå ut tredje dagen efter hårtvätt. Tvättade jag varannan dag kliade det ännu mer.

Hur man börjar: Det gäller att få bort silikonet från hårstråna. Det får håret att kännas mjukt och det ser så fint ut direkt efter hårtvätt. Men det bygger upp ett lager runt hårstråt som lätt ser ut som fett. Enda sättet att få bort silikon är typ med sulfat/SLS, som oftast finns i vanligt schampo och tvål. Det gör håret rent, men är också uttorkande för huden, hårbottnet och kanske också håret.

Första gångerna när man vill börja detoxa och rensa bort gäller det alltså att hitta ett schampo med sulfater/SLS för att få bort silikon. Viktigt då att det inte är silikon i.

Utan silikon i håret och produkterna behövs längre inte lika starka, uttorkande produkter.

Sedan då: det är bara att börja testa sig fram. Men det tar lite tid, håll ut. Kör under en ledighet. För mig tog det 4-5 veckor innan håret riktigt fattade. Jag fick härda ut med uppsatt eller med huckle typ. Väldigt snabbt märkte jag att klådan gick ner.

Ibland tvättar jag med bikarbonat och äppelcider. Ägg är rätt kul också…bara du inte sköljer med för varmt vatten. Ibland tvättar jag med milt schampo, ofta från Urtekram eller Faith in Nature.

Många torrschampon är mycket bra. Funkar också bra med havregryn som mortlats/mixats eller med majsstärkelse.

Oavsett behöver man byta ut den kemiska renheten mot en mekanisk- alltså man får gnugga lite och skölja noga med varmt vatten, så löser sig fett i håret ändå. Och så behöver man en svinborste också. Svinborsten fördelar det naturliga sebumet (fettet) över större ytor så det inte ser fett ut vid hårbotten. Den tvättar jag regelbundet med diskmedel.

Till inpackning kommer man långt med saker från köket, t ex kokosolja.

Och så är det bra att lära sig göra flätor. Då håller det sig ännu längre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply