Tema havre: havregrynsgröt med äpple, linfrökross och kanel

Idag har barnen varit med farmor och farfar. Norias förskola är stängd idag och således har barnen lite längre lov än vi. Fantastiskt att kunna få hjälp vid sådana tillfällen. Jag har planeringsdag, inte läge att vara ledig, och Jan började idag efter julledigheten. Jag vet att de fått en bra lunch där. Jag själv åt mycket och sent, då vi ett gäng kolleger åkte till Thai break och käkade. Därmed kändes en havregrynsgrötsmiddag helt lagom. Visserligen åt barnen det till frukost också, men havre är nyttigt för barn 🙂

Havregrynsgröt är nyttigt för vuxna också. Havre är ett av de nyttigaste och samtidigt mest prisvärda livsmedlen. Det är rikt på kostfibrer, antioxidantia, B-vitaminer, proteiner och mineraler. 80% av den lilla mängd fett som finns i svenskt havre består nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror.  Nyfiken vital

I slutet av kokningen rev jag ner två små äpplen som började se lite trötta ut. På gröten hade jag sedan krossat linfrö för ytterligare öka mineral och vitaminer.  Lite äppelmos och kanel för smak. Kanel och äpple passar jättebra i smaken med havregryn. Dessutom är kanel en GI-sänkare som ökar fettförbränningen.

I och med att havregryn inte är en fullgod proteinkällan kompletterade vi den idag med ägg. 3 ägg vispades med lite mjölk, salt och ca 1 dl bra ost. På så vis tror jag vi fått i oss det mesta vi behöver.

Våra barn har ätit havregrynsgröt sedan de var riktigt små. Vi övergav ”barngröten” runt 8 månader ålder och började med hemmagjort. I början smulade vi ner blodbröd i gröten för extra näring.  I takt med att de började äta mycket, bra och varierat i övrigt tog vi bort blodbrödet i och åt samma sort allihop. Sedan dess är det havregrynsgröt säkert 99/100 vardagsmorgnar. Det är liksom en lika vanlig rutin som att borsta tänderna. På helgerna får de välja något annat om de vill 🙂

Nu är Vilmer och Jan på väg till simskolan. Jag och Noria ska leta upp bokbussböcker och bege oss dit, äntligen kommer de igen!

Äter du gröt? Under tvång eller med glädje? Och i så fall- ge mig gärna ditt bästa tips på att få gröten lite extra nyttig, utan att den blir grön och smakar sjöbotten 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply