Havrekakor med vit choklad och tranbär

Barnen har lekt en hel del med grannbarnen idag. Lite här och lite där. Ibland alla fyra här, ibland två där och två här. En sväng kom töserna hem och sa att de skulle dega, alltså hålla på med lera. I lådan hittade vi ungefär 1 dl väldigt hård lera- inte så kul. Så vi drog igång en riktig deg istället. Bakning är perfekt lek! Underbart samarbete, nyttiga begreppskunskaper lärs in och mindre nyttiga saker mumsas på 🙂

Det där med måtten blir ju så där när man bakar med barn, de höftar lite och ibland blir rågen väldigt stor. Men ungefär så här gjorde vi:

7 dl havregryn
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
1 dl farinsocker
1/2 tsk salt
Lite vit choklad vi hittade i skafferiet, ca 50 gram
Torkade tranbär
200 gram smör i kuber

1.5 dl sirap
1 dl vatten

Sedan fick jag fylla på med lite mjöl till, tills det kändes som en bra deg. Tjejerna försvann med fingrarna fulla med smet, och satte sig på trappan för att äta upp sina fingrar.

Rullade 3 korvar, ca 4 cm i diameter och lät dem stå i kylen en halvtimme innan vi skar cm-tjocka skivor och gräddade 10 minuter i 200 grader.

Sedan vek vi en ask, som Maja kunde bära hem några kakor i, och de fick med sig några på Gammelmormor Hjördis handmålade fat till lekstugan, så försiktiga så 🙂 Trevlig bakstund med två busfrön!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply