Hemmagjort knäckebröd

     

Jag var så sugen på att prova göra egna knäckebröd idag. Vilmer tycker mycket om hårt bröd och blev lite nyfiken, och ville hjälpa till. Det har jag aldrig gjort förut, men jag tror att jag lyckades ganska bra. De vi åt till middagen var i alla fall goda och rätt gulliga var de också. Jag hittade ett recept i presentboken, och modifierade det lite grann. Så här gjorde jag:

1. Blandade 50 gram jäst med dl vatten
2. La ner 50 gram rumsvarmt smör i bitar och 3 tsk salt
3. Blandade ner 3 dl grovt rågmjöl och 1 dl rågflingor.
4. Hällde ner psylliumfrön, sesamfrön och linfrön- mätte inte så noga men ca 1 dl totalt.
5. Blandade ner mjöl tills det kändes som en lagom lös deg, ca 1 liter.

6. Lät jäsa 1 timme
7. Kavlade så tunt jag kunde, stansade ut med en plastskål, ca 10 cm diameter. Senare gick jag över till att på fri hand bara kavla ut halvrunda lite större bitar också.
8. Stansade ut ett hål i mitten, här blev det en liten blomma.
9. Penslade med ägg, och hällde på lite frön på en del.

10. Det sista jag gjorde var att hacka med en gaffel.
11. Så snart en plåt var full gräddade jag den i ca 10-12 minuter i 200 grader. Ganska långt upp i ugnen.
12. Lät svalna på galler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply