Hemmagjort örtsalt

Jag gjorde eget örtsalt i tisdags. Jag fick kämpa ett tag, men enbart för att vår mixer inte riktigt klarar vad jag förväntar mig. Jag skakade hela apparaten till slut. Vill ha en bra matberedare 🙂 Det tog sin lilla tid att få det så där mixat som det borde, men med en bra apparat så hade det nog varit gjort i ett kick 🙂

Men det var nog väl värt mödan, för det blev gott. Först fick vi njuta av doften, eftersom det stod i ugnen nästan två timmar.

Jag inspirerades av receptet i ”Gott att ge bort”, men tog lite av varje. Ungefär så här gjorde jag:

3 vitlöksklyftor som grovhackats
1/2 grovhackad rödlök
1/2 grovhackad gul lök
1/2 röd chili i småbitar
1/3 kruka färsk oregano
färsk gräslök
Örter som jag hade i frysen sedan förra året. Bland annat basilika, timjan och rosmarin.
4-5 pepparkorn

Man tar helt enkelt de örter och lökar  man gillar. Mixade allt till en blöt massa och hade sedan ner 1 kg havssalt (COOP säljer 2 kgspåsar) och mixade lite till.

Sedan sprider man ut det på en bakpappersklädd plåt och ställer i 100 gradig ugn. Rör om då och då. Försök platta ut klumpar. Mixa lite till om det är klumpigt.

Det blev 1 liter, så nu har vi salt så vi klarar oss 🙂 Jag har köpt burkar från IKEA som jag börjat fylla, så nu ska saltet delas ut till de närmast sörjande när de förtjänar det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Hemmagjort örtsalt


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'comment_style' not found or invalid function name in /var/www/fornhem.se/hanna.fornhem.se/wp-includes/class-walker-comment.php on line 184

Leave a Reply