nov
2010
Jordärtskockssoppa med goda tillbehör
Dagens middag blev jordärtskockssoppa.
300 gram jordärtskockor och 200 gram potatis i mindre bitar frästes lätt med 1/2 gul lök. Sedan fick det koka 15 minuter med 9 dl vatten, saften från 1/4 citron, salt, peppar, rosmarin och grönsaksfond/buljong. När det kokat färdigt häller man i 1/2 dl creme fraisch och mixar det slätt med stavmixern.
250 gram champinjoner stektes med 1/2 gul lök och kryddas med salt och peppar. Detta får sedan ligga i botten av tallriken.
Till det var det bröd och en dip gjord av en burk stora vita bönor mixade med 2 vitlöksklyftor, 1/2 kruka persilja, olja, salt och peppar. Bröet har jag bakat själv. Tur att vi hade det hemma, för det kom inget bröd i kassen och vad ag kan minnas stod det inte i menyn att det var en av de grejer man skulle ha hemma, så som olja, rosmarin bl.a.
Soppan blev jättegod, liksom dippen.
