sep
2013
Jordnötssmör från Urtekram på chanskaka
Häromdagen skrev min goda vän Jessica en kommentar kring var 17 jag får mina matidéer ifrån. Det var nog en retorisk fråga, men jag svarar på den ändå.
Har vi gäster på ingång chansar jag inte hej vilt. Jag behöver visserligen inte ett recept för att känna mig lugn, men jag kör kanske säkra kort. Men är det bara vi hemma provar jag hej vilt. Som idag till exempel. Det fanns liksom inga krav på att få till ett bakverk som skulle se ut på något visst vis. Faktiskt inte ens ett löfte om ett bakverk över huvud taget. Däremot var ugnen varm och äggvitor fanns i kylen efter att vi gjort glassen i fredags. Äggvitor håller ett bra tag i kylen men samtidigt kände jag att de kanske skulle bli stående där för länge.
Så jag vispade upp de 4 äggvitorna. Sedan kliade jag mig i skallen och funderade på vad jag hade tänkt med det egentligen. Sedan vispade jag ner 1.5 msk björksocker. Lite som maräng kanske. Men sedan kom jag på att macarons är med florsocker och jag har fejkflorsocker hemma, så pulade ner 2 msk av det och vispade. Men så tänkte jag att detta aldrig kommer att bli något frasigt, så lika bra att ha i något mjöligt också, så jag vispade ner 1,5 dl mandelmjöl.
Det blev fantastiskt fin marängsmet. Verkligen fin, som gick att sprits ut hög och ståtlig. Men det höll sig inte så länge efter att jag tagit ut dem ur ugnen. De sjönk ner och blev sega….men de smakar som sockerkaka typ! Det går att äta det med. De blev goda…..men små. Så de måste få något gott på sig.
Ingen marmelad så klart, och inte sylt, och inte smörkräm med massor av florsocker. DÅ slog det mig att jag ju beställde jordnötssmör häromdagen från Ecoliving. Perfekt!
Så här sitter vi nu, jag och Jan och ska alldeles strax sätta igång Wallander vi pausat, dricka te och äta resultatet av en chansning.
Jordnötssmöret är från Urtekram och är ekologisk. Den innehåller jordnötter och himalayasalt- inget annat. Just den här är smooth, alltså utan bitar och köptes på Ecolving. En liten stund till är det 20% på allt hos dem.