Kaffe och chilitryffel

Jag har börjat dricka kaffe på kvällen också. Förr blev jag väldigt pigg av kaffe, men inte längre. Eller är jag så trött att jag somnar ändå 🙂

Härom veckan gjorde jag ett gäng små och goda tryfflar. Dessa har legat i kylen och minskat i antal varje dag.

2 torkade små men starka chili smulades ner i 1 dl vispgrädde.  Tillsatte 2 tsk flytande honungen och kokade upp. Ställde åt sidan med lock. Tog ur chilin, kokade upp igen och hällde grädden över 200 gram hackad mörk choklad. Mixade med mixerstav och tillsatte 25 gram smör. Mixade igen tills det blev blankt och jämnt.

Hällde ner smeten i en plastpåse, klippte upp lite i botten och klickade ner i knäckformar. Sedan in i kylen. Jag gjorde lite i varje knäckform så att man skulle kunna okynnesäta en då och då.

Hur het en chili är mäts i enheten scoville (SHU). Den ursprungliga metoden för att mätta SHU är Scoville Organoleptic Test från 1912. Metoden går ut på att ett extrakt av chili späds ut i sockervatten tills hettan inte längre går att detektera av en grupp provsmakare.

Utspädningen ger antal SHU. Behöver extraktet spädas ut 5000 gånger är hettan 5000 SHU. Idag mäter man istället mängden av capsaicin med moderna metoder. Läs mer om chili på Nyfiken vital

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply