Köttbullar med gömda linser

Idag har jag trillat köttbullar, en ny variant. En förpackning gröna linser mixades och blandades med 500 gram köttfärs, 1 msk senap, lite salt och peppar och två ägg. Inte för att vi har svårt att få i oss baljväxter ändå, men det kan ju vara ett bra sätt för de som har barn som inte äter den ”synliga”. Dessutom drygar det ut lite och binder ihop. Ägg och linser är ju bättre än ströbröd.

Kokt potatis, broccoli, blomkål och morötter till, liksom en sås gjord på finhackad lök stekt i olja, en vitlöksklyfta, 2 dl vatten. 1/2 buljongtärning, 1/2 dl creme fraisch, 1 msk redning och soja.

Baljväxter ger mycket protein men också järn, kalcium och B-vitaminer. Däremot innehåller de inte mycket c-vitamin och inte heller fett. Att tillsätta baljväxt till en sallad kan hjälpa till att fördröja upptaget av andra kolhydrater i samma måltid. Ju mer hela bönorna eller ärterna är, desto långsammare höjer de blodsockret och då blir GI-värdet automatiskt lägre. Mättnadskänslan blir dessutom längre. Gi viktkoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply