Lassemaja-böckerna

Sjukhusmysteriet

Nu när vårt romantiska drama är utläst och i väntan på en annan bok i samma serie går vi över på en ny genre, deckare. jag själv tycker mycket om att läsa deckare, och kanske gör barnen det också.  Vi ska läsa en lassemajamysteriebok. Mina elever i skolan har varit mycket förtjusta i de böckerna, att läsa i själv under de första 3 skolåren mest. Nu går de i fyran och många har gått vidare till nya favoriter, inom tex fantasy.

Jag har läst en del mysterieböcker också, i läsgrupper, någon högt och så lite utdrag här och där när de läst för mig. Men för Vilmer har vi inte läst dem än. Det jag gillar med dem är att de verkligen tränar det som står mellan raderna. Man får ledtrådar, som kan gå en förbi om man inte är fullt närvarande. De kräver läsförståelse (vare sig man får boken läst för sig eller läser den själv) för att riktigt uppskatta.

Jag tycker att man kan läsa dem i ordning, eller i oordning- inte så noga 🙂 Vi gav oss på en av dem jag hittade på bokbussen, Sjukhusmysteriet. Roliga bilder, kul typsnitt, lagom långa kapitel, inbjuder till samtal och lite lagom spännande. Det finns många deckarserier för lite äldre barn, men just Lassemajaböckerna passar bra i början.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Lassemaja-böckerna

  1. Elin
    15 maj, 2012 at 20:27 (11 år ago)

    E slukar dessa böcker! Tips: Samma författare har även skrivit om monsterdetektiven Nelly Rapp. Också populära!

  2. Hanna
    15 maj, 2012 at 20:59 (11 år ago)

    Just det, Nelly Rapp har vi också läst några på jobbet. Kollar efter dem på bokbussen nästa vecka.

Leave a Reply