Lavendelskorpor

Idag bakar vi lavendelskorpor, jag och barnen. De ska vi ge personalen på förskolan imorgon, när det är sommarfest. Vi gjorde många, så kanske det räcker till några till kvällsfikat också.

Jag hittade massor av olika recept så jag tog ltie från den ena och den andra och satte ihop mitt eget.

3 dl socker
1/2 msk torkade lavendelblommor
200 gram smör
9 dl mjöl
2 tsk bakpulver
200 gram sötmandel
2 ägg (+ ett ägg till pensling)
1 msk amaretto coffe syrup (kan man så klart hoppa över eller ta riktig amaretto)

Lavendelblommorna kommer från trädgården. Sockret och lavendelblommorna mosade jag ihop igår, så de fick stå och dra lite. Detta mixades med smöret. En del av den skållade mandeln mixade jag, resten hackade jag. Detta blandades sedan ner i smörblandningen och så i med resten.

När det blivit en fin deg delade jag den i 8 bitar och gjorde rullar, la på plåt och plattade till. Penslade med äggvita, ställde i ugnen 20 minuter i 175 grader. Delade i långsmala bitar och ställde tillbaka i ugnen i 100 grader, med ugnsluckan på glänt i ca 30 minuter.

….Fast det ingår en viss lögn här. När första omgången åkt i i ugnen och hunnit bli rejält varm insåg jag att jag glömt bakpulver. Ut med det igen, ner med bakpulver, körde lite med envispen och brände mig på fingrar och plåt i rena stressen. Men det gick ju det med. i och med det åkte barnen ut. Jag älskar att baka med barnen och tycker det är suveränt, men krisar det så krisar det.

Hur mycket matematik får man itne in i denna bakning egentligen. Ska nog göra skorpor i skolan också. Baka med eleverna gör jag då och då, nyttigt!  Något av det som sades ikväll: ”Dela i sjundedelar”, ”Rulla i 30 cm skivor”, ”Vi gör dubbel sats, så det blir 4.5 dl två gånger”, ”175 grader är mitt emellan 150 och 200 grader”, ”20 minuter, när ska vi ta ut dem då då?”, ”lägg dem närmare så vi får plats med lika många till” osv osv

Medan de gräddades målade Noria lavendelblommor till ett kort. Vi tittade på en bild på lavendel och kollades på dem i trädgården. Luktade lite och funderade! Raka gröna strsck med lila prickar upptill. 15 stycken blev det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Lavendelskorpor


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'comment_style' not found or invalid function name in /var/www/fornhem.se/hanna.fornhem.se/wp-includes/class-walker-comment.php on line 184

Leave a Reply