mar
2011
Lingonbröd med hel dinkel
Mackor, det är väl för gott det?! Om jag inte satte stopp för mig själv skulle jag kunna äta hur mycket som helst. Jag har alltid tyckt om smörgåsar (och pasta och all annan kolhydratrik vit föda…..tyvärr). Men ska man nu få äta smörgåsar gäller det ju att välja några bra. Men inte för bra, för då blir det inte gott!
De jag gjorde igår smakade gott och var så där lagom onyttiga eftersom det ju faktiskt är vetemjöl.
Jag hade 2 dl hel dinkel i blöt under hela arbetsdagen och kokade upp det när jag kom hem. Hel dinkel är rätt nytt för mig. Första gången jag provade var inför forntidskvällen på jobbet för några veckor sedan. Men from nu tror jag det ska få finnas i vårt skafferi för jämnan.
Det kokade i 1 timme i sitt blötläggningsvatten. När det kokat färdigt tog jag undan lite att ha till maten (typ istället för ris/couscous). 1 paket jäst, 4 dl vatten, salt, olivolja, lite cane syrup (för jäsningens skull behövs lite socker) och 1 dl lingonsylt rördes ihop först. Sedan i med den kokta dinkeln, 1 dl krossade linfrön och lite solroskärnor. Sedan i med vetemjöl med fullkorn och lite vanlig vetemjöl tills det blev en fin deg. Degen fick jäsa länge, över en timme först och sedan ytterligare en timme efter att jag gjort 5 stora bullar av den. 200 grader, lite lägre mot slutet. Tid minns jag inte, men ca 20-25 minuter tills bröden blev lite bruna.
Vi ska ta oss en smörgås till Lyxfällan, en smörgås med ost och ingefärsmarmelad på. Massor med rött te också, så kanske jag kan få bort halsontet. Jag har en illa placerad blåsa också, som jag biter i så snart jag har chansen, så jag känner mig lite mosig.
Hel Dinkel framställs genom att det hårda ytterskalet, spelten, skalas bort. Kli och grodd finns bevarade. Det gör att hel dinkel är naturligt rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Kokt hel dinkel passar bra i sallader, grytor, bröd och som ris. Saltå kvarn