Lördagsmorgon

Lördagsmorgnar är härliga! På vardagar går allt undan. Barnen väcks runt 7 och ca 7.45 är vi på väg ut ur huset. Idag sov barnen till ca 8, och sedan låg vi i sängen och kollade på TV en stund. Långfrukost med det mesta vi hittade i kylen, ägg, sskinkrullar, hembakat bröd, valnötter, tranbär, yoghurt, grapefrukt, äpplen…..nu lär man stå sig ett tag!

Inte en enda plan har vi för dagen. Städa lite så klart, men inga utflykter eller annat skoj väntar. Tänkte dock baka en kaka till imorgon då det är fars dag. Vi köper inte presenter på sådana dagar, men vill att barnen ska få chans att fira lite med kaka och något egentillverkat. Min egen pappa kommer också in och han vill inte ha mer än en kram och en kopp kaffe, men en tårta blir nog bra ändå!

Nötter innehåller vanligen mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Valnöten är här annorlunda genom att den innehåller ca 60% fleromättat fett. Valnötet skiljer sig också genom att det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3.

Nötter i kosten tros förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och flera studier pekar på att de sänker kolesterolvärdet. 

En orsak kan vara fettsammansättningen och omega-3 anses vara bra för hjärtat liksom enkelomättat fett. En annan orsak kan vara de växtsteroler som nötterna innehåller. Dessa konkurrerar med kolesterol i tarmen och sänker upptaget.

Vid sidan nyttigt fett och växtsteroler innehåller valnötter antioxidanter och aminosyran arginin. Både antioxidanter och arginin är bra för blodkärlsväggarna och hjälper till att hålla dem mjuka. Nyfiken vital

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply