Matvetesallad

Jag tycker mycket om matvete. Barnen äter gärna matvete som den är, medan jag helst stoppar den i en sallad. Jag brukar variera smaken genom att koka matveten med olika kryddor. Idag valde jag att koka med olivolja, italiensk salladskrydda och gurkmeja. På så vis blir matveten gul och fin också.

I min matvetesallad idag har vi späda blad av olika slag och tomater och ovanpå allt lite egen chiliolja och furikake. I övrigt käkar vi spett och grillad halloumi också. För att förstärka smakerna från salladen gjorde jag en kall sås på gräddfil, gurkmeja, italienska kryddor och en pressad vitlöksklyfta.  En riktigt enkelt höjdarmiddag 🙂 Tyckte fåglarna också, som uppenbarligen gillade de matvetekorn som barnen slängde ut till dem.

Gurkmeja är en riktigt trevlig krydda tycker jag. Jag lärde mig att använda det när jag bodde i London. Eftersom kvinnan i familjen kom från en indisk familj åt vi mycket indisk mat. Gurkmeja använda mycket till curryrätter. Den innehåller ämnen som är antiinflammatoriska och antioxiderande.

Forskningen pekar även på att gurkmeja kanske har en effekt mot vissa cancersjukdomar. Vidare verkar den sänka blodsocker- och kolesterolnivåerna och kan vara effektiv vid infektioner.

Studier på människor visar att gurkmeja kan ha en skyddande effekt mot cancer och försvåra tillväxt. Det har visats att gurkmeja kan öka den hastighet med vilken cancerceller dör. En förklaring kan vara att färre blodkärl bildas till cancertumören. En studie på möss visade att gurkmeka saktade ner spridningen av bröstcancer in till lungorna och andra delar av kroppen. I djurstudier har man visat att gurkmejka minskar mängder syra i magen och skyddar mot inflammationer i magen.

Dessutom kan det hjälpa till vid leversjukdomar, sänker blodsockret, hjälpa till vid acne, och en massa andra bra saker. Läs mer på Nyfiken vital

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply