jan
2011
Mungbönsgroddar i salladen
Nu är mina groddar klara. De första jag lyckats komma ihåg. Jag har gått och mumsat enstaka då och då udner groddningen, men idag unnade vi oss massor till lunch. Jag gjorde en skinkomelett (snart är julskinkan slut!) och så en grönsallad till med munggroddar. Vilmer ville inte smaka. Noria åt glatt och pratade om den som grodor. ”De säger nog kvack i magen…..”
De flesta groddar ska man förvälla innan man äter. Men just mungbönorna är ett undantag. Lektinerna (ett protein som ksyddar it insekter men som ger människan som äter dem magont) i bönorna försvinner i själva groddningsprocessen.
Groddar är sprängfyllda med protein, mineraler, spårämnen, vitaminer, fibrer, antioxidantia och nyttiga fetter.
Mungbönan innehåller 15 – 25% protein. Groddarna är rika på kalcium, flera aminosyror, A-vitamin, E-vitamin och C-vitamin.Nyfiken vital