Skaldjur på kvällskvisten

Igår kväll lyxade vi till det, jag och Jan. Lite inspirerad av Carro och Henkes fina skaldjursbilder i hennes blogg. Jag tror inte att vi ätit skaldjur ihop på det viset, jag och Jan. Men det ska vi göra om. Jan hittade fina godsaker över disk på City gross. Till det hade vi Fontana Candida, gott vitt vin på halvflaska som låg i min presentlåda från Jan.

Skaldjur innehåller fina fetter, fleromättade. Från livsmedelsverket.

De flesta fetter som behövs kan bildas från kolhydrater och protein. Undantaget är de två moderfettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. De är livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten.

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen. De behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska kunna utvecklas och fungera som de ska och för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply