jan
2013
Snabb vitvinssås till lax
Vi tog fram en stor bit lax från frysen. Nu har vi frossat i lax, gjort en matlåda till Jan och har en bit kvar till imorgon också. Laxen täckte vi med en röra på ungefär lika delar creme fraiche och feta samt provencalska örter. 150-gradig ugn till den är ca 55 grader inuti.
Jag googlade lite på vitvinssåser och inser att det väl säkert finns ett rätt att göra en klassisk vitvinssås på, och så finns mitt sätt att göra det på, alltså genom att prova mig fram. Jag hade helt enkelt inte 1.5 timme till fonder och allt, så det blev en snabbvariant.
Jag stekte fint hackad gul lök och persilja i smör. Pressade i lite citron och sedan 1.5 dl vitt vin (Fair and square är ett bra matvin tycker jag, som duger att smutta på medan man lagar också. Kravmärkt känns bra!). Det fick reduceras ett tag och sedan hade jag i 2 tsk grönsaksbuljong och lite redning på mjöl. När den var riktigt tjock hällde jag på 2 dl grädde.
Barnen tyckte också om såsen, som gärna ville ha den silad utan lök- helt okej 🙂 Pressad potatis med örtsalt med ramslök på samt lite spröda blad.
Jag ville att barnen skulle sitta kvar en stund, och inte springa iväg igen. Jag tyckte vi kunde prata om livet och funderingar, och då fick jag ungefär vad jag bad om. Barnen ville diskutera vad som kom först, första människan och var allt vatten kom ifrån 🙂
Nu blir det en kaffedrick och några chokladbitar. Skön eftermiddag och kväll här hemma, där barnen leker, spelar och umgås.