Västerbottenspaj med kantareller och gräslök

I morse vaknade jag tidigt (för att vara semester, kl 7), stoppade in boken i öronen och började klura på dagens mat. Jag började med att göra en västerbottenspaj.

Pajdeg till en ganska stor pajform:
4.5 dl mjöl
1 äggula
125 gram smör
1 msk olja
lite salt
+ 3 msk vatten när allt annat blandats och börjat smula lite. Degen fick stå kallt en timme innan jag förgräddade den 15 minuter i 175 grader.

Stekte en halv stor gul lök i smör tills den mjuknade och hade sedan ner 150 gram förvällda kantraller och kryddade med svartpeppar och flingsalt med torkad karl johansvamp i.

I en skål bredvid vispade jag upp två ägg (plus vitan som var över från degen, synd att slänga ju!)  och blandade ner 2 dl lätt creme fraisch, svartpeppar och lite salt.

I botten av pajformen la jag sedan svampen och löken, klippte ner lite färsk gräslök, hade ner ca 1 dl riven västerbottenost. På med äggstanningen och sedan resten av osten, ca 2 dl till och mer gräslök. Grädde i 175 grader ca 25 minuter.

Det var min första västerbottenspaj och jag tror jag lyckades bra 🙂 Jag gillade den och våra gäster tog om!

Västerbottensost är en grynpipig ost med karaktär och starkt aromatisk smak. Osten har ett brett register och känns lika naturlig som pålägg eller dessertost som den gör som ingrediens i olika maträtter. 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply