Vitkålsgratäng, ett bra lchf-alternativ till jansson och potatisgratäng

IMG_1288 (Large)

I fredags fick jag vitkålsgratäng hos Teres, och det var jättegott! Idag kom jag ihåg att skriva ner vitkål på Jans inköpslista så jag kunde prova någon egen variant. Jag inser så här efteråt att det går att variera i det oändliga, men så här gjorde jag idag.

1/3 stort vitkålshuvud 
150 gram philadelphia
1/2 gul lök
1.5 dl grädde
50 gram smör
1 tsk örtsalt med ramslök
1/2 tsk sambal oelek
1 dl riven lagrad ost

Jag skar vitkålen och löken och stekte i smör. Ner med philadelphia när vitkålen mjuknad i smöret, krydda med sambal och lök. Häll på grädde och sedan över i ugnsform. Riv över ost. Grädda i ca 15-20 minuter i 175-200 grader.

Vi hade en mör fläskkarré till, stekt med ganska mycket chilikrydda. Det passade fint!

Jag såg att det fanns en vitkålsgratäng på Middagshjälpen, men denna får nog rum också 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply