Ännu en soppa

Lite taggad av barnens soppätande igår så frågade jag dem efter mellis om de ville ha soppa idag också, och det ville de. SÅ då blev det så. Passar mig bra, som ska försöka komma in i rätt gi-gängor igen. Deras soppa kompletterades med lite annat, tex köttrik korv och majs, men det skippade jag.

Jag började med att koka någa små potatisar och 1 dl små linser (Risenta) i en kvart ungefär. Sedan hällde jag i samma mängd röda linser och 1/2 dl röd quinoa som har kortare koktid än de små linserna. En grön paprika i småbitar, ett par matskedar soltorkade tomater i solrosolja, gurkmeja, koriander, vitpeppar och lite matlagningsgrädde fick också koka med. Det fick koka i en kvart innan jag mixade med stavmixer. Det blev lite tjockt så jag fyllde på med 2 dl vatten och 1/2 buljongtärning. Garnerade med färsk basilika och spenat från trädgården.

Barnen åt bra och jag åt mig mätt! Barnen blandade ner majs och morätter i sin soppa. För min del får de nästan göra hur de vill, jag är bara så glad att de äter det jag lagar.

Från GI viktkoll hittade jag detta om baljväxter:

Baljväxter är både färska och torkade linser, bönor och ärter. Baljväxter ger mycket protein men också järn, kalcium och B-vitaminer. Att tillsätta kokta kikärter, vita bönor eller någon annan baljväxt till en sallad kan hjälpa till att fördröja upptaget av andra kolhydrater i samma måltid. Ju mer hela bönorna eller ärterna är, desto långsammare höjer de blodsockret och då blir GI-värdet automatiskt lägre. Mättnadskänslan blir dessutom längre.

Linserna i min soppa idag var ju inte direkt hela, men nog var de bra ändå. Är väldigt glad att barnen gillar baljväxter också. Höromdagen hade jag ju hela bönor i köttfärsen och det gick ner utan knog. Det gäller att fortsätta servera baljväxter i någon form så ofta som möjligt så kanske trenden håller i sig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Ännu en soppa

Leave a Reply