Gott grovt bröd med lingonsylt

     

Jag bakade igår kväll. Så himla grått och trist och kallt ändå där på kvällen.

Brödet åt vi idag till frukost. Degen räckt till en fjäril och en blomma, alltså två sockerkaksformar i silikon. Riktigt gott blev det, saftigt. Vilmer, som annars älskar sin havregrynsgröt, sa att brödet idag var godare än gröten 🙂

2 dl 4-kornskross kokades 10 minuter med 3 dl vatten.
1 paket jäst blandades med 2 dl ljummet vatten och 2 dl mjölk, salt, lite sirap och honung (lite ocker behövs för jäsningen har jag hört 🙂 ) och 1 dl lingonsylt.
Sedan hade jag ner 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl helt linfrön, 1/2 dl krossat linfrö och så i med det kokade 4-kornskrosset.
Sedan tog jag vetemjöl tills det blev lagom kladdigt (ca 1 liter).

Jäste i två omgångar och gräddades sedan i 175 gradig ugn tills stektermometern visade 95 grader. Jag tog ur dem ur formaren och vände upp och ner och gräddade några minuter till.

Linfrön innehåller både kalcium och magnesium som håller benstommen stark.
Dessutom är fröna laddade med omega-3 och omega-6-fettsyror som håller hud och hår ungdomligt, hjärtat friskt och immunsystemet effektivt. Bra bot mot tröga magar. Expressen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply