Lyxfrukost med kantareller

Har precis mumsat i mig en smörgås med kantareller. Hur ofta gör man det? Stekt i äkta smör så klart! På grov smörgås. Från GI viktkoll hittade jag detta.
Svamp har hög vattenhalt och låg fetthalt, precis som grönsaker, och innehåller inga kolhydrater. GI-värdet är så lågt som 14. Svamp innehåller aminosyran lysin (som finns i protein), mineral-ämnena selen och kalium och en vegatabilisk form av vitamin D.

…..så det är väl bara att mumsa på.

När jag var liten plockade vi mycket svamp, bara de finaste sorterna. Min pappa är en fantastisk svampplockare. Långt in går han, dit inga ”stadsbor” vågar sig. Sedan ställer han sig mot ett träd, pekar upp mot berget och säger att ”där bakom finns det, hämta dem ni” Vet inte hur många gånger man har plockat påsen full på bara några sådana få platser. Pappa brukade hänga påsar på folks dörrar tidigt om mornarna när hanv arit ute i skogen på jakt. Alltid en platspåse från ICAkrysset med sig. han fick ju så mycket att han itne orkade rensa. En gång tog han med sig pizzabagarn i Länna ut i skogen och visade honom rätt ställe. Så serverade han kantareller på restaurangen sedna, och pappa fick en oxfilé för besväret, eller nåt sånt.

Nu var det länge sedan jag plockade själv. Barnen orkar inte gå så långt in som krävs. men kanske, om värmen tar sig lite, kanske jag kan åka ut med pappa en söndag. Vore schysst att stoppa in guld i frysen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply