Årets julklapp

Bild lånad från Chic

Jag hörde i morse att hörlurarna är årets julklapp. Jag är helt beroende på hörlurar, eftersom jag somnar med ljudbok i öronen alla kvällar som jag inte redan somnat till TV:n. Jag vet att det väl inte är att rekommendera, att elprylar och stimuli inte hör till en sund sömn. Men jag har alltid haft sömnsvårigheter. Jag vet nod vad det grundar sig i, och jag har egentligen inte tagit itu med det heller, utan kan nu konstatera att jag i alla fall somnar. Och om jag inte blir väckt vaknar jag heller inte förrän jag är pigg. Och blir jag väckt kan jag somna om så småningom.

Värre var det en period när barnen var små, Norias första halvår. Jag visste när jag la mig att det inte skulle bli många minuters sömn, så sömnstressen fanns där. Jag visste också att jag skulle bli arg och irriterad under natten. Jag visste att om man bara under natten en enda gång fick en sömncykel på 2.5 timme i sträck så skulle man i alla fall inte bli galen. Men under flera veckor kom jag knappt upp i 2.5 timme totalt. Och det berodde inte bara på barnen. Det berodde inte heller på att jag hade för mycket att göra under natten, för Jan tog så mycket han bara kunde. Men trots att han skulle ta det, så vaknade jag före och var klarvaken trots att jag låg kvar.  När han väl var klar med det som störde den ena eller den andra så sov han innan var tillbaka på kudden medan jag låg och glodde. Och gick jag upp i stället var det ännu värre, då fick jag yrsel och låg vaken ännu längre. Det var inte en så rolig period. den vevan, så snart Noria började sova i egen säng började jag med mp3-spelare och stressen la sig. Jag hade ju något att göra medan jag låg där. Och jag kunde lyssna på boken istället för att fundera hur långt från galenskap jag var. Jag låg också kvar istället för att bli så stressad att jag bara måste gå ut på altanen och gråta en skvätt av att jag inte sov.

Sedan lugnade det sig på sovfronten för barnen. Noria kom in i bra rutiner, somnade tidigt, slutade äta på natten framåt året, och började sedan sova hela nätter. Och de nätter hon vaknade somnade hon lätt om. Vilmers mardrömmar la sig. Han hade också allt färre nätter då han var vaken utan anledning, låg i sin säng och jag i min och oroade mig för vad han låg och tänkte på där inne. Han ville inte ligga i vår säng heller. Jag kunde inte sova om han inte sov. Men som sagt, den perioden krympte och försvann den också. Nu somnar jag lätt och vaknar pigg. Barnen sover bra på natten men är det något är det nog jag är uppe hos barnen först eftersom jag vaknar lättare, men jag är lugn och somnar om. Tack för det hörlurarna 🙂

Jag skulle vilja ha några snygga, häftiga hörlurar någon gång. Man kanske skulle önska sig ett par i 35-årspresent. Några andra än de billigaste på Cleas Olson eller Kjell och co. Laila Bagge har släppt några snygga till expempel, och jag har också sett några coola med starka färger. Jag vill ha ett par som jag kan ha på promenader, när jag lyssnar medan jag bakar eller lagar mat. De jag har i sängen bör dock vara billiga rackare för jag förbrukar några om året….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Årets julklapp

  1. Carro
    23 november, 2012 at 21:05 (12 år ago)

    Herre så jag känner igen mej! Är det familjärt det där med att sova knepigt. Eller ha en knepig relation till sömn. Hade ju jobbigt när Alma var liten jag med. Hon sov men inte jag… Stressade upp mej superfort över att om jag inte somnade om nu skulle jag bli en trött och grinig mamma dagen efter. Hatar att vara trött! Det tar udden av mycket. Vet att jag låg vaken många timmar, många nätter helt i onödan och det stressar. Allt handlar väl kanske om stress. ”Sov nu medans du får” sen som du beskriver hjälper det ju inte till att ha en sambo som somnat redan vid tandborsningen…

    Min räddning blev örobproppar! Alma är ju 1,5 år idag och kan inte sova utan mina bygg-örobproppar från Beijer 😉

    Skönt att era barn idag sover så fint! Vet bara närbild varit barnvakt hur trygga och lättsövda de är!

Leave a Reply