Cajungrillad kotlett med tomatsås och ugnsstekt färskpotatis

När jag kom cyklande in på gården kände jag en underbar doft, grillen!! Det bådar gott, tänkte jag! Och det blev gott.

Jan var då nästan färdig med maten, härligt det när man precis cyklat en mil i motvind. Ingredienserna och receptet kommer från Linas matkasse, även idag. Tomatsåsen bestod av en finhackad rödlök som fräst i olja. Sedan hade han i 2 msk tomatpuré, 400 gram krossade tomater, 1/2 msk senap, 1 msk flytande honung, oregano och lite salt.

Gned in kotletterna med 4 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 2 krm vitpeppar och 2 tsk salt. Sedan grillades köttet och majskolvar och spred härlig doft omkring sig.

Till det hade vi ugnsstekt färskpotatis med flingsalt och olja och sockerärtor. Vi börjar också lära oss hur mycket vi ska göra när det kommer tillpotatis. Färskpotatis och ugnsstekt potatis är så grymt gott att man ju äter mer än man behöver. Barnen åt mycket och jag åt 5-6 klyftor. Jag undrade sedan om det inte fanns mer, och Jan sa att han gjort betyligt mycket mindre än recepet. Nu sitter jag här mätt och belåten och hade behövde inte mer. Men hade de stått på bordet hade jag nog ätit.

På Gi viktkoll hittade jag detta om färskpotatis:

All potatis innehåller stärkelse, som är en kolhydrat. Men färskpotatis har faktiskt något mindre än vinterpotatis. När du kommit till Balansfasen rekommenderar vi högst 2 kokta potatisar per dag och person. Allra bäst är det att koka och kyla potatisen. Då ändras strukturen i stärkelsen och GI-värdet sänks. 

Mer om potatis och tips på tillganing finns här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply