Fyra nyanser av brunt! köttfärspanna med kornris

Igår gjorde jag en köttfärspanna till Carro och barnen att äta när vi var på stan. Idag äter jag resterna av den, medan barnen och Jan äter resterna av fredagens lasagne.

Köttfärs, en gul lök i små små bitar, två vitlöksklyftor frästes. Sedan hällde jag på ett par teskedar torkad dragon, 1 msk senap och 1 1/2 dl matlagningsgrädde. Sist av allt la jag ner 1/2 liten burk majs och 1/2 burk med black eyed beans. Eftersom jag inte lagade efter recept så är allt lite ungefärligt. Soja, salt och pappar.

Till det har jag idag kornris. När barnen såg att jag åt det ville de också ha. De gillar kornris också, gärna kokt i lite buljong. Det har en mild och len  smak och är lättuggade. Just dessa kommer från Frebaco. Korn innehåller lösliga kostfiber som bidrar till hälsosamt låga nivåer av kolesterol i blodet. Gott och hälsosamt på samma gång.

Det ser ju inte vidare vackert ut, alldeles brunt. Men det var gott. Jag gillar kombinationen senap och dragon. Annars är jag inte så förtjust i just senap. Eftersom både dragon och senap är smaksättare kan man ju bestämma själv mängden.

Baljväxter ger mycket protein men också järn, kalcium och B-vitaminer. Däremot innehåller de inte mycket c-vitamin och inte heller fett.
Att tillsätta kokta kikärter, vita bönor eller någon annan baljväxt till en sallad kan hjälpa till att fördröja upptaget av andra kolhydrater i samma måltid. Ju mer hela bönorna eller ärterna är, desto långsammare höjer de blodsockret och då blir GI-värdet automatiskt lägre. Mättnadskänslan blir dessutom längre.
Läs mer om baljväxter på Gi viktkoll

Saltå kvarn har bönor som man blörlägger och kokar själv. Visst, det kan ta lite tid, men är itne alls svårt. Annars går det ju bra att köpa färdigkokta också, även om det på sikt blir lite dyrare. Appropå Saltå kvarn, ni glömmer väl inte att tävla. Kolla in reglerna, hur lätt som helst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply