Göra gott av äpplen

Mamma, Amanda och Åke var här en sväng igår kväll. De hade med sig en rabarberplanta som jag hoppas kan ta sig. De hade också en stor kasse full med äpplen med sig, som nu står och väntar på mig utanför dörren. Jag ska se till att ta reda på allihop! Kanon med färsk frukt direkt från trädgårdarna, tänk om våra äppelträd kunde ta sig någon gång!

Idag började jag göra äppelchips. De kan vara bra snacks för hela familjen. Jag skar dem i tunna skivor och torkar dem just nu i ugnen på svag värme.

Sedan kokade jag ihop lite som får fungera som äppelmos på gröten några morgnar. Äppelklyftor som kokade i en hel del vatten. Sedan hällde jag bort mesta av vattnet och hällde på lite fruktsocker och lite rårörsocker och mixade sedan. Båda barnen har smakat på det varma moset och tyckte det var gott, och jag håller med. Lite till kylen och en burk till frysen. Gör mer om några dagar. De äpplen som finns kvar i påsen håller sig nog ett tag till.

På Gi viktkoll hittade jag info om äpplen

Det är torkade äpplen som har det lägsta GI-värdet, bara 29 – det beror på det höga fruktosinnehållet och den sega strukturen. Sedan kommer den färska frukten så klart med skal, GI 34, medan till exempel äpplejuice har GI 40 och äppelmos GI 54. Mer om äpplen här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply