21
feb
2011
feb
2011
Hembakat bröd med bl.a. psylliumfrön, solroskärnor och 4-kornskross
categories: Mat
Vi bakade bröd igår. Det blev saftigt och gott, med massor av bra saker i.
Började med att koka 2 dl 4-kornskross i 4 dl vatten, 10 minuter. När det nästan kokat klart hällde jag ner 1 dl krossade linfrön, 1/2 dl psylliumfrön, 2 msk canesirap, 2 msk matlagningshonung, lite salt och 1/2 dl olivolja.
Denna smet hälldes i bakbunken och jag fyllde på med 2 dl fil, 1 dl mjölk och 2 dl vatten, 1.5 dl solrosfrön, 1/2 dl sesamfrön och sedan vetemjöl med fullkorn, ca 10 dl.
Två långa jäsningar, men det berodde mer på vad vi gjorde under dagen än vad bröden nog krävde. Denna mängd räckte till två ”limpor”, som fick stå i ugnen 200 grader ca 30-35 minuter tills undersidan blev spröd.