Kyckling med kallrökt skinka och krämig quinoa

Precis avslutat en lyckad familjemiddag. Vi överraskades av att Jan kom tidigt, vilket innebar att vi kunde äta ihop hela familjen.

Vi hade tagit fram kycklingfilé men inte bestämt vad vi skulle göra med den. Men sådant löser sig alltid, efterom jag är en fena på att plocka lite här och där. Jag hittade kallrökt skinka i kylen. Den hade Jan köpt i storpack och den var för salt för att ha i tex sallad, men till detta passade den. Jag blandade riven parmesan med lite lättcreme fraisch, lite sambal oelek (med chili som ju är bra för matsmältning och är en gi-sänkare), några droppar pressad lime och nyklippt basilika från trädgåden. Klickade på det på kycklingfilén och lindade en skiva skinka runt. När jag sedan stekte det rann såsen lite ut och hjälpte till att koka kycklingen. Skinkan gjorde så att kycklingen blev mör och mjuk.

Kokade Renee Voltaires underbara quinoamix och drygade ut med lite extra röda linser. När kycklingen var färdig och quinoan kokt  lät jag quinoan dra i den sås som fanns kvar i stekpannan. det blev ganska salt dock, pga av att skinkan nog släppt ut sin vätska i stekpannan. Nästa gång använder vi en finare skinka.

Barnen fick pasta till sin kyckling, men åt bra av kycklingen efter att jag pillat bort de röda chilibitarna i sambal oeleken.

GI viktkoll hittade jag detta om quinoa:

Det finns ingen enskild föda som ger oss alla livsnödvändiga näringsämnen, men quìnoan kommer bra nära. Den innehåller 50 procent mer protein än våra fyra sädesslag. Quìnoan utgör även en rik källa för kalk, järn och vitaminer. Och GI- värdet är bara 34! Och den smakar utsökt gott!

Quinoans frön innehåller 12-19 procent högkvalitativt protein. Liksom sina likar bovete fagopyrum esculentum och amarant amaranthus innehåller quinoa ämnet lysin. Det är en essentiell eller livsnödvändig aminosyra, som kroppen behöver för att skapa protein. Världshälsoorganisationen WHO har rankat proteinkvalitén i quinoa som lika god som den som finns i mjölk. Quìnoan har även rik halt av mineraler, bland annat kalium, järn och fosfor och mindre mängder av magnesium, zink, koppar och mangan. Den innehåller även riboflavin och vitamin B6, niacin och tiamin samt vitamin E och folsyror. Eftersom den inte är ett sädesslag innehåller quinoan följaktligen inget gluten. GI-värdet är lågt, endast 34.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply