Schack- för matematik och list

Tactic Schackset

Så där ja, då blev man spöad av Vilmer i schack. Det gör mig inget, jag blir bara så jäkla stolt, han är grym. Jag är väldigt ovan att spela schack, detta var min andra match 🙂 Han spelar på iPaden, i skolan och mot Jan. Jag ska träna!

Det är jätteviktigt med strategispel. Jag lägger schack till listan av saker som jag tycker barn ska få chans att leka med och lära sig. Brio, lego, pussel, leksakskök och så schack….och lite annat så klart. Det är lite lätt att man hamnar där att barn som är duktiga på rollekar mest leker med sådant. Uppskattas leksaksköket och utklädningslådan och liknande är man kanske nöjd med det. Att leka rollekar är kanon, främjar talet, fantastin och den sociala förmågan, men så strategiskt är det kanske inte. Det behövs lite av varje i leken, och väljer barnen det inte självmant får man presentera det.  Så resonerar jag i alla fall. Vi talade helt enkelt om för Vilmer att han nog visst önskade sig ett schackspel i julklapp, och då gjorde han det och då fick ha ett.

Noria är på g hon med. Hon håller på och lär sig hur de kan gå, de olika pjäserna. Hon är inne i en matematikfas hon med. Hon vill se mönster och funderar. Om 5 +5 är 10, så är 4+1+5 också 10. Så där kan hon sitta vid köksbordet. Ibland ropar hon in någon av oss efter att vi sagt god natt bara för att få en matematisk liten nöt bekräftad.

Vilmer har ett schack från Alga. Finns en enklare och billigare också. Tactic har en fin variant också, säljs på Jollyroom.

Nu ska jag bjuda mina matematiker på en mattefika…..räkna chokladrutor så att mamma får hälften och ni två resten….någon plåster på såren måste man väl få 🙂 Sedan ska jag tala om för barnen att mamma kan hon med. Till exempel har hon vunnit biljetter till hela familjen, så vi får åka på förhandsvisning med goodiebag och allt i självaste huvudstaden på söndag. Jag vann 4 biljetter till Röjar-Ralf i en tävling hos barnshopping på facebook.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Schack- för matematik och list

  1. susanne
    15 januari, 2013 at 19:26 (12 år ago)

    Vilken tur du har människa! Grattis! Ni kommer få det toppen! L vill också se Röjar-Ralf.

  2. Hanna
    15 januari, 2013 at 19:26 (12 år ago)

    Du skulle ha tävlar du med!

Leave a Reply