Fullkorn och GI

Mjöl till vänster är malet i första slutmalning. Mjölet till höger är sista malningen till finkli. Bilden kommer från Svenska Dagbladet

Min svägerska tipsade om en intressant artikelserie i Svenska Dagbladet där det diskuterats fibrer och fullkorn i tex bröd. Jag är ju en riktig brödgalning, jag älskar mackor och kan lätt äta för många om jag inte stoppar mig. Jag tycker att det är lite svårt att veta hur bra det där brödet man har framför sig är egentligen. Hur bra de olika sorterna är ur gi-synpunkt och när det kommer till fullkorn, fibrer och nyttigheter. Man vill ju veta hur illa det är, så att säga.

Jag brukar försöka baka lite då och då och satsar då på att ha en del ”stora bitar” i, tex kross, hel dinkel, solroskärnor, linfrö osv. Men skulle vilja ha några enkla tips på vad jag ska välja i butiken.

Många tror att fullkornsmjöl höjer blodsockret mindre än vitt, raffinerat mjöl. I själva verket är det viktigare för GI-effekten hur finmalet och hur fint siktat mjölet är. Ju mindre partiklarna är desto större del av mjölet exponeras direkt för kroppens enzymer och ger ett snabbt blodsockerpåslag. I dag mals nästan allt mjöl i kvarnar med stålvalsar som ger ett fint mjöldamm och det hårda fröskalet mals och siktas till minimal partikelstorlek. Fullkornmjöl som malts mellan traditionella kvarnstenar och har större partikelstorlek har därför också lägre GI än mer finmalet fullkornsmjöl. SvD

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply