Solkrämsfunderingar igen

Green People Sun Lotion Kids SPF25 150ml

Jag letar vidare efter bra solkräm. Just när jag trodde att jag hittade den, en ekologisk från Green people dessutom till kanonpris så var den slutsåld. Jag hoppas att den kommer in igen snart. Green people är en serie med produkter som bland annat är fria från onödiga kemiska tillsatser så som natrium lauryl sulfat, parabener, lanolin, propylenglykol, aggresiva tensider, syntetiska parfymer, etylalkohol*, DEA, TEA, PABA-solskyddsfaktor eller andra petrokemiska ingredienser. Någon som provat den?

Jag hittade en lista med goda råd i en artikel på DN. Hela listan finns här.

GODA RÅD

Köp inte produkter som saknar innehållsförteckning. Inom EU måste alla ­kosmetiska ­produkter som säljs ha en innehållsförteckning.

De 4–8 första ingredienserna på innehållsförteckningen utgör oftast huvuddelen av en produkt, titta på dem i första hand.

En produkt med bra ingredienser behöver inte så många olika beståndsdelar. Använder man sämre råvaror behövs oftast fler för att komplettera.

Innehållsförteckningar med ord som du kan uttala är generellt bättre.

Många dyra schampon och krämer innehåller uppe­mot 80 procent vatten. Produkter med mycket vatten ”aqua” behöver också mycket konserveringsmedel.

Använd så koncentrerade produkter som möjligt och se till att dosera rätt. Använd hellre fasta tvålar än flytande av samma anledning.

Undvik mineraloljor som kommer från ändliga fossila råvaror.

VAD ÄR ZINKPYRITION?

Används som konserveringsmedel i smink och hygienartiklar – och som aktiv substans i mjällschampon. Enligt Kemikalieinspektionen ”mycket giftigt för vatten­levande organismer”.

VAD ÄR TENSIDER?

Tensider finns framför allt i tvålar, schampon och badskum för att få dem att rengöra och löddra. De förändrar ytspänningen i vattnet men är enligt ”Badskumt” både miljöfarligt och hudirriterande.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply