Sänka GI-värdet

Det finns några bra och enkla saker man kan göra för att sänka gi-värdet på maten. Självklart kan man inte parera en pizza genom att ha lite kanel på och bita i en citron efteråt, men om man redan tänkt till i övrigt kan man även tänka till på att försöka få in lite av detta i sin vardag.

Äppelcidervinäger är surt och bra. Lite äppelcider i vatten i samband med måltid. Ha också för vana att ha lite i salladen. Är det inte gott? Ta citron istället då! Jag är inte mycket för surt, men lite pressad citron eller äppelcidervinäger i vatten några gånger varje dag är inte svårt. Dricka ska man ju ändå göra, liksom!

Kanel sänker GI-värdet på det du äter. Man bör inte äta så stora mängder, men lite kanel på morgonens havregrynsgröt (som för övrigt är kanon ur gi-synpunkt också) är bättre än att inte ha någon kanel alls. Jag läste att forskning visat att de som åt risgrynsgröt med kanel fick bättre blodsockervärden än de som åt risgrynsgröten som den är. Lite kanel är gott i filen eller till äpplen eller i kaffet kanske!

Psylliumfrön är små små frön som ger mättnad och sänker gi-värdet utan att direkt smaka. Passa fitn i bröd, på filen eller faktiskt som den är också. Jag brukar ibland blanda med vatten coh dricak. Ger bra mättnad och är bra för magen.

Hjälp mig genom att tipsa om andra bra gi-sänkare!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Sänka GI-värdet

  1. Jannica
    25 april, 2011 at 17:48 (13 år ago)

    Tack för tipsen 🙂
    Jag dricker citronvatten varje dag, gott som tusan. Drack med äppelcidervinäger ett tag men jag var nära att spy varje gång så la de åt sidan.

Leave a Reply